Omzet biologisch eten en drinken in foodservice

Laatste update: 8 september 2025 Update frequentie: Jaarlijks

Biologische producten goed voor 1% van de totale omzet in eten en drinken in foodservice

Het aandeel van biologisch eten en drinken in de omzet in foodservice is afgelopen twee jaar stabiel gebleven op 1%. De productgroep met de hoogste omzet binnen het biologische assortiment is Koffie en thee, met €92 miljoen in het jaar 2024. De grootste daling in omzet binnen het biologisch assortiment is bij de productgroep Brood, granen, koek en gebak met €11 miljoen (van €61 miljoen in 2023 naar €50 miljoen in 2024). In totaal daalde de omzet van biologisch eten en drinken van €301 naar €296 miljoen.

Omzet per jaar

De grafieken op deze pagina zijn visueel gepresenteerd en zijn niet goed leesbaar met screenreaders.
Grafiek wordt geladen...

Omzet per productgroep

De grafieken op deze pagina zijn visueel gepresenteerd en zijn niet goed leesbaar met screenreaders.
Grafiek wordt geladen...

Aandeel per productgroep

De grafieken op deze pagina zijn visueel gepresenteerd en zijn niet goed leesbaar met screenreaders.
Grafiek wordt geladen...

Over deze indicatoren

Deze indicator toont de totale omzet van biologisch eten en drinken in de Nederlandse foodservice, uitgesplitst naar productgroepen per jaar. Daarnaast wordt het procentuele omzetaandeel van biologisch keurmerk per productgroep weergegeven. Het procentueel omzetaandeel van 6% bij koffie en thee in 2023 betekent hier dat in de omzet van alle koffie en thee biologische koffie en thee goed zijn voor 6%.
De term biologisch eten en drinken is hier gebruikt in plaats van biologische voedsel, om aan te sluiten bij de terminologie die in de foodservice gebruikelijk is.
De geaggregeerde data voor het berekenen van de bestedingen aan voedsel met een keurmerk in de foodservice is samengesteld door het marktonderzoeksbureau Foodstep. Foodstep baseert haar marktmeting op een database met verkoopgegevens van leveranciers binnen de sector: ‘PS in foodservice’.
Voor meer informatie over de opzet van de meting, zie Monitor Duurzaam Voedsel(externe link).